Σχετικά με εμάς

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Αιματολογικής Εταιρίας

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Αιματολογίας στην Κύπρο αλλά και της Εταιρείας μας.

Η ειδικότητα της Αιματολογίας διαφοροποιήθηκε από αυτή της Παθολογίας και άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ανεξάρτητες Αιματολογικές κλινικές στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο, μόλις στη δεκαετία του 1980.

Οι πρώτοι γιατροί με ειδικότητα στην Αιματολογία στη χώρα μας εργάζονταν αρχικά στις παθολογικές κλινικές ή και στα Αιματολογικά εργαστήρια και Αιμοδοσίες χωρίς όμως οργανική θέση σε αυτές, και κάποιοι από αυτούς ασκούσαν το επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα. Οι πρώτες Αιματολογικές Κλινικές οργανώθηκαν το 1995 στο Μακάριο Νοσοκομείο στη Λευκωσία και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η κλινική του Μακαρίου Nοσοκομείου από το 2008 λειτουργεί στο Nέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σήμερα λειτουργούν ιατρεία στον ιδιωτικό τομέα και το Ογκολογικό Κέντρο της τράπεζας Κύπρου.

Ο ορισμός των σπανίων νοσημάτων αναφέρει ως τέτοια τα νοσήματα που εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό σε συχνότητα μικρότερη των 1: 2000. Συνεπώς σχεδόν όλα τα αιματολογικά νοσήματα εμπίπτουν στην κατηγορία των σπανίων. Το ίδιο σπάνιοι είναι και οι γιατροί με την ειδικότητα της Αιματολογίας. Στην Κύπρο εργάζονται 15 Αιματολόγοι επι συνόλου 2500 εγγεγραμμένων ιατρών στον ΠΙΣ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 0.6 % του συνόλου..

Αυτός είναι και ο λόγος που επί σειρά ετών δεν συμπληρωνόταν ικανός αριθμός γιατρών για σύσταση Αιματολογικής Εταιρείας.

Η απόφαση για τη σύσταση Αιματολογικής Εταιρείας λήφθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επιστημονικής εκδήλωσης στο Ξενοδοχείο ‘Le Meridien’ στην Λεμεσό στις 2 Φεβρουαρίου2008. Μετά από χρονοβόρα προετοιμασία, η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008 και καταρτιστήκαμε σε σώμα.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο 2008-2010 απαρτίστηκε από :

Τ

Πρόεδροs : Μιχάλης Μιχαήλ

Αντιπρόεδρος : Μάριος Αντωνιάδης

Γραμματέας : Μαρία Μιχαήλ

Ταμίας : Νίκη Άσπρου-Βυρίδη

Μέλη : Φρεδερίκη Μιχαηλι΄δου-Μελανθίου

Σωτήρης Κούμας

Μαρία Βεργουλίδου

Σύντομο Ιστορικό

Με πολλή προσωπική δουλειά από τις “καρυάτιδες” της ΚΑΕ, γιατρούς Μελανθίου, Παγκάλου και Βυρίδου περάσαμε τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και καταφέραμε να εγγραφούμε ως σωματείο στο υπουργείο Εξωτερικών στις 27 Μαίου 2009.

Η ΚΑΕ ασχολήθηκε με όλα τα νομικά, διαδικαστικά, διοικητικά, προκύπτοντα θέματα που αφορούσαν την ειδικότητα μας αλλά και με τη διοργάνωση διαφόρων επιστημονικών εκδηλώσεων.

Πέρασαν δύο παραγωγικά χρόνια και σύμφωνα με το καταστατικό προχωρήσαμε στην εκλογή του σημερινού διοικητικού συμβουλίου που καταρτίστηκε σε σώμα στις 19 Δεκεμβρίου 2010.

Η εταιρία μας ξεκίνησε αριθμώντας 25 μέλη που αργότερα έγιναν 26. Σήμερα είμαστε λιγότεροι κατά ένα. Στις 20 Μαρτίου 2011 έχασε την μάχη για τη ζωή ο εκλεκτός συνάδελφος, και μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της ΚΑΕ Νίκανδρος Παπαμηνάς

Στις 9 Απριλίου και στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων και της επικοινωνίας μας με τις άλλες ειδικότητες, πραγματοποιήθηκε στη Σιακόλειο Νοσηλευτική Σχολή ημερίδα με θέμα ‘’Αναιμία από τη διάγνωση στη θεραπεία’’ σε συνεργασία με τις δύο εταιρίες Γενικής Ιατρικής. Η ημερίδα αυτή ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Ν. Παπαμηνά και σημείωσε σημαντική επιτυχία.

Κατά την ίδια περίοδο εγκαινιάστηκε και η ιστοσελίδα της ΚΑΕ.

Αυτή είναι σε συντομία η ιστορία της 2.5 ετών ΚΑΕ. Του παιδιού μας που προσδοκούμε με την αγάπη μας να μεγαλώσει σε αριθμό μελών, να ωριμάσει μέσα από τις εμπειρίες λειτουργίας και οι καρποί της να θρέφουν τους σημερινούς αλλά και τους αιματολόγους των μελλοντικών γενεών στην Κύπρο.