ποιοι ειμαστε

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Αιματολογικής Εταιρίας

 

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Αιματολογίας στην Κύπρο αλλά και της Εταιρείας μας.

Η ειδικότητα της Αιματολογίας διαφοροποιήθηκε από αυτή της Παθολογίας και άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ανεξάρτητες Αιματολογικές κλινικές στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο, μόλις στη δεκαετία του 1980.

Οι πρώτοι γιατροί με ειδικότητα στην Αιματολογία στη χώρα μας εργάζονταν αρχικά στις παθολογικές κλινικές ή και στα Αιματολογικά εργαστήρια και Αιμοδοσίες χωρίς όμως οργανική θέση σε αυτές, και κάποιοι από αυτούς ασκούσαν το επάγγελμα στον ιδιωτικό τομέα. Οι πρώτες Αιματολογικές Κλινικές οργανώθηκαν το 1995 στο Μακάριο Νοσοκομείο στη Λευκωσία και το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η κλινική του Μακαρίου Nοσοκομείου από το 2008 λειτουργεί στο Nέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σήμερα λειτουργούν ιατρεία στον ιδιωτικό τομέα και το Ογκολογικό Κέντρο της τράπεζας Κύπρου.

Ο ορισμός των σπανίων νοσημάτων αναφέρει ως τέτοια τα νοσήματα που εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό σε συχνότητα μικρότερη των 1: 2000. Συνεπώς σχεδόν όλα τα αιματολογικά νοσήματα εμπίπτουν στην κατηγορία των σπανίων. Το ίδιο σπάνιοι είναι και οι γιατροί με την ειδικότητα της Αιματολογίας. Στην Κύπρο εργάζονται 15 Αιματολόγοι επι συνόλου 2500 εγγεγραμμένων ιατρών στον ΠΙΣ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 0.6 % του συνόλου..

Αυτός είναι και ο λόγος που επί σειρά ετών δεν συμπληρωνόταν ικανός αριθμός γιατρών για σύσταση Αιματολογικής Εταιρείας.

Η απόφαση για τη σύσταση Αιματολογικής Εταιρείας λήφθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επιστημονικής εκδήλωσης στο Ξενοδοχείο ‘Le Meridien’ στην Λεμεσό στις 2 Φεβρουαρίου2008. Μετά από χρονοβόρα προετοιμασία, η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008 και καταρτιστήκαμε σε σώμα.

Ποιοί Είμαστε

Αρχική
Επικοινωνία
Δότης Μυελού
Τηλέφωνο