Δελτίο τύπου για την

Ενημερωτική εκστρατεία για το μήνα Ευαισθητοποίησης για την


Λευχαιμία και τις αιματολογικές κακοήθειες

 

 

«Η λευχαιμία μπορεί να νικηθεί με τη δική σου συμβολή! 

Σεπτέμβριος, Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη λευχαιμία και τις αιματολογικές κακοήθειες. 

Μάθε για την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών και την ανακάλυψη που το 2000 σηματοδότησε τη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας.

Μάθε για τις μοντέρνες διαγνωστικές μεθόδους, τις καινοτόμες εξελίξεις, τις θεραπείες ακριβείας, την αιματολογία σαν ιατρική ειδικότητα. 

Γίνε αιμοδότης και εγγράψου στο αρχείο δοτών μυελού.

Πληροφορίες στη σελίδα www.cyhaema.com και στα κοινωνικά δίκτυα. 

Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία: «Γιατί η λευχαιμία μπορεί να νικηθεί.» 

Η Κυπριακή αιματολογική εταιρία (ΚΑΕ) διοργανώνει ενημερωτική εκστρατεία, με αφορμή την καθιέρωση του μήνα Σεπτεμβρίου ως μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη λευχαιμία και τις αιματολογικές κακοήθειες. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν ενημερωτικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό μήνυμα, έντυπα φυλλάδια και αφίσες, δελτίο τύπου καθώς και ενεργές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Με το μήνυμα «Η λευχαιμία μπορεί να νικηθεί! Γίνε τακτικός αιμοδότης, αιμοπεταλιοδότης, εγγράψου στο αρχείο δοτών μυελού», η ΚΑΕ σκοπεύει να ενημερώσει τους συνανθρώπους μας για κάποιες βασικές έννοιες σχετικά με τις αιματολογικές κακοήθειες, τον κομβικό ρόλο του θεράποντα αιματολόγου καθώς και την αναγκαιότητα της στήριξης των ασθενών μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία αλλά την εγγραφή στο αρχείο δοτών μυελού. 

 

Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία 

Η ΚΑΕ συστάθηκε το 2008 και αποτελεί την επιστημονική εταιρία που εκπροσωπεί τους ειδικούς αιματολόγους που εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σκοποί της είναι η επιστημονική ενημέρωση και επικαιροποίηση στον τομέα της Αιματολογίας. 

 

Αναλυτικά οι σκοποί της εταιρίας:  

Η μελέτη όλων των αντικειμένων, που περιλαμβάνει η Αιματολογία:
Κλινική Αιματολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία, Αιμοδοσία, Αιμοθεραπεία, Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων, Γονιδιακή θεραπεία.
     

Η με κάθε κατάλληλο μέσο αξιοποίηση στον ανώτατο βαθμό της ειδικότητας της αιματολογίας για ωφέλεια της επιστήμης, της κοινωνίας και των αρρώστων. 

Η συνεχής επιμόρφωση των μελών του Σωματείου σε όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η Αιματολογία: Κλινική Αιματολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία, Αιμοδοσία, Αιμοθεραπεία, Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων.        

Η διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση γιατρών άλλων ειδικοτήτων στα θέματα της Αιματολογίας για να είναι σε θέση και αυτοί να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση των αιματολογικών νοσημάτων μεταξύ του γενικού πληθυσμού.       

Η διαφώτιση της κοινής γνώμης και κάθε αρμοδίου για την κοινωνικοοικονομική σημασία των νοσημάτων του Αίματος και της Αιμοδοσίας και, σύγχρονα, η υποκίνηση του ενδιαφέροντος όλων για την απαιτούμενη συμπαράσταση στον πάσχοντα Αιματολογικό ασθενή και τη συμμετοχή στην προώθηση της εθελοντικής προσφοράς αίματος και της προσφοράς αιμοποιητικού ιστού γενικότερα, με την τήρηση όλων των ηθικών αξιών.      

H τήρηση από τα μέλη του Σωματείου των κανόνων που απορρέουν από την Ιατρική Δεοντολογία.        

H συμβολή και συνεργασία ξένων επιστημόνων και οργανώσεων στις δραστηριότητες του Σωματείου.       

Η υπεράσπιση των τίτλων του Αιματολόγου, της επαγγελματικής του υπόστασης και της προσφοράς του στην κοινωνία, τόσο στον Κυπριακό, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο. 

Η διασφάλιση και προαγωγή της ελεύθερης διακίνησης των ιατρών αιματολόγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.      

Η εκπροσώπηση της ειδικότητας της Αιματολογίας στο αντίστοιχο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρών UEMS με ειδικότερους σκοπούς:  

Tην ισότιμη συμμετοχή των Κυπρίων εκπροσώπων σε ομάδες εργασίας σε κοινοτικό επίπεδο   

Tην ενεργό συμμετοχή σε κάθε είδους εκδήλωση σχετικά με την ειδικότητα της Αιματολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο   

Tην ενημέρωση για τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης   

Tην ενημέρωση για Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα ανταλλαγών, καθώς και τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών στα προγράμματα αυτά.         

Η σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση του κοινού και των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, σε θέματα πρόληψης και θεραπείας με κάθε διαθέσιμο μέσο (έντυπο, ηλεκτρονικό).  


Μερικές πληροφορίες για τη λευχαιμία:         

Η λευχαιμία χωρίζεται σε οξεία και χρόνια.         

250.000 καινούρια περιστατικά οξείας λευχαιμίας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αποτελεί μια σπάνια νόσο.         

Η οξεία λευχαιμία αποτελεί τον πιο συνηθισμένο καρκίνο στη παιδική ηλικία, με ποσοστά ιάσεως 90%.         

Αν και η λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας, πάνω από 9 στις 10 περιπτώσεις διαγιγνώσκεται σε ενήλικες.         

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να σώσει τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από λευχαιμία.         

70% των ασθενών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν έχουν συμβατό δότη από την οικογένειά τους και απευθύνονται στην παγκόσμια βάση εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού.         

Δότης μυελού μπορεί να γίνει κάποιος υγιής εθελοντής μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

Δελτίο Τύπου

Αρχική
Επικοινωνία
Δότης Μυελού
Τηλέφωνο