Η Ανακάλυψη που το 2000 σηματοδότησε τη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας

Ιματινίβη

H αντικαρκινική ουσία ιματινίβη (imatinib) έχει εξελιχθεί σε ένα θεραπευτικό “θαύμα” για τη θεραπεία της λευχαιμίας, αλλά και άλλων τύπων καρκίνου. Η ανακάλυψη της ιματινίβης δεν ήταν τυχαία, αλλά υπήρξε αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας στον τομέα αναστολέων της τυροσινικής κινάσης και πραγματοποιήθηκε από τον Brian Druker, (Oregon Cancer Institutes Leukemia Centre, Oregon Health and Science University, Portland, Oregon). Αναπτύχθηκε ως φάρμακο από την Novartis Pharmaceuticals, (STI571) μετά από κλινικές μελέτες το 1998 για διάφορες μορφές χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας (chronic myeloid leukemia, CML) σε παιδιά και ενήλικες και εγκρίθηκε το 2001 από την FDA.

Η υψηλή θεραπευτική ικανότητα της ιματινίβης για τη CML την έφερε στην επικαιρότητα το 2001, όταν εγκρίθηκε η χρήση της από την FDA των ΗΠΑ.

 

Κατά κανόνα, οι ασθενείς έδειξαν βελτίωση της υγείας τους μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων από τη λήψη του φαρμάκου, ενώ οι παρενέργειές του ήταν σχετικά ήπιες. Tα μακροχρόνια αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς με CML επιβίωσαν κατά 90% και με πολύ καλή ποιότητα ζωής, πέντε χρόνια μετά τη λήψη του φαρμάκου, ενώ συνήθως πέθαιναν σε 4 χρόνια. 

Αρχική
Επικοινωνία
Δότης Μυελού
Τηλέφωνο